Vanhan talon kuistiremontti

Viime syksyn ja talven remontin ajan kuisti palveli työkaluvarastona ja kuisti oli vielä kesäkuun alussa tismalleen samanlainen kuin talon ostohetkellä. Nyt kun remontti on muilta osin ollut jo jonkin aikaa valmis, on kuisti tuntunut hieman erilliseltä muuhun taloon.

Kuisti oli lisäksi täysin eristeetön, mutta sitä erotti eteisestä kuitenkin vain tavallinen sisäovi. Aiemmin ovesta oli käynti yläkertaan johtaviin portaisiin, mutta nyt kun asunnot on yhdistetty ovi avautuu suoraan alakerran eteiseen. Viime talven kovilla pakkaskeleillä viima tuntui meillä olohuoneessa asti, joten katsoimme tarpeelliseksi eristää kuistia samalla hieman. Mitään lämmintä tilaa kuistista ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä.

Ennen juhannusta kuistimme näytti tältä:

WhatsApp Image 2018-07-08 at 21.28.37

Olimme juuri päättäneet pitää taukoa remontoinnista, kun huomasimme tilaavamme puutavaraa Starkista ja kutsuvamme Matin isän seuraavana päivänä noutamaan purkutavaraa kaatopaikalle.

tilaus

Niin siinä taas kävi.

Päivä 1

Ensimmäinen päivä alkoi perinteisillä purkutöillä. Seinien gyproc-levyt irroitettiin ja katon panelointi ja koolaus purettiin. Alun perin ajatus oli jättää vanha lattia paikalleen, mutta ilmasulkupaperia ja eristeitä ei olisi saanut kunnolla paikalleen, joten purimme myös lattian ja koolaukset pois. Jäljelle jäi siis vain ulkoilaudoitus ikkunoineen.

Ensimmäisenä vuorossa oli lattian koolaus ja paperointi, jonka avulla alapohjan villat pysyisivät paikoillaan. Lattian rungoksi valittiin sopivan tukeva 48×148 mm lankku 60 cm jaolla. Tämän jälkeen lattiavillat (150 mm paksu Ekovilla-levy) aseteltiin paikoilleen.

Seinien lisäkoolauksen alajuoksu ja alimmat seinävillat laitettiin paikoilleen jo tässä vaihessa, koska lattian ilmasulkupaperin asennuksen jälkeen villan ujuttaminen paikalleen olisi vaikeampaa.

Lopuksi lattia ilmasulkupaperointiin ja saumat teipattiin.

Päivä 2

Toinen päivä alkoi lattialautojen asennuksella, jotta kuistilla liikkuminen helpottuisi. Anu sirkkelöi lattialaudat mittaan ja Matti hoiti asennuksen.

Lattialautojen asennuksen jälkeen lattia suojattiin huolellisesti, ettei se kärsisi remontoinnista. Lattia tultaisiin käsittelemään vasta aivan viimeisenä.

Lattian asennuksen jälkeen seiniin laitettiin ensimmäinen kerros eristettä. Kuvassa näkyy suojattu lattia ja sen alta pilkottava vihreä ilmasulkupaperi.

04 - villat 02

Päivä 3

Seuraavaksi seiniin laitetiin viiden sentin ristikoolaus, jotta saatiin yhteensä 15 cm eristevillaa. Myös katto koolattiin noin puoli metriä alemmas, jotta kattoon saatiin 20 cm eristettä ja sen yläpuolelle vielä 30 cm ilmatila. Näin huonekorkeudeksi saatiin sopiva 245 cm.

Tämän jälkeen seinät ja katto ilmasulkupaperoitiin. Lattian, seinien ja katon ilmasulkupaperointi tapahtui kuten muuallakin talossa, eli limittäin vähintään 15 cm, nidottiin koolaukseen ja lopuksi saumat teipattiin. Näin ilma ei pääse liikkumaan rakenteessa eikä synny vetoa.

Päivä 4

Juhannuspäivänä vuorossa oli ilmasulkupaperoinnin saumojen teippaaminen ja panelointi. Ensin paneloitiin seinät.

Ilmasulkupaperoinnin alle sujautettiin taas perinteinen viesti tuleville polville.

05 - ilmasulkupaperointi 01.jpg

Assistenttitiimi paikalla.

04 - teippaus ja panelointi 06.jpg
“Kuka haluaa jätskiä?”

Yläkerran katon paneloinnista oli jäänyt sellainen fiilis, että se on kamalaa hommaa. Tällä kertaa homma sujui todella nopeasti hyvällä tiimityöllä ja katto oli valmis noin tunnissa. Ehkä remontin saatossa on jotain opittukin.

Päivä 5

Paneloinnin valmistuttua maalattiin seinät. Maaliksi valittiin Virtasen maalitehtaan paneelimaali ja sävy oli alakerran seinistä tuttu Tikkurilan sävykartan Laasti. Virtasen paneelimaali on vesiohenteinen pellavaöljymaali, joka soveltuu hengittävyytensä vuoksi erinomaisesti puuseinien maalaukseen. Maali on koostumukseltaan hyytelömäistä ja sen vuoksi miellyttävää maalata.

Samalla ikkunoiden karmeista hiottiin pahimmat irtomaalit irti ja maalattiin valkoiseksi. Ikkunat on tarkoitus kunnostaa myöhemmin, sillä tällä hetkellä näistä vanhoista yksinkertaisista ikkunoista käy tuuli sisään jopa näin kesällä. Kyseessä oli siis vain väliaikainen kevyt siistiminen.

Päivät 6 ja 7

Seinien valmistuttua vuorossa oli lattian suojauksen poistaminen ja lattian käsittely.

Lattia käsiteltiin vastaavalla tavalla kuin muuallakin talossa. Ensin lattia lipeöitiin kellastumisen estämiseksi ja puun kuvioinnin korostamiseksi. Lipeöinnin jälkeen lattia käsiteltiin kahteen kertaan Osmo Colorin värittömällä puuöljyllä.

Päivä 8

Melkein valmista. Jäljellä oli enää huoneen listoitus. Etukäteen jännitti, miten smyygien ajaminen onnistuu ja tuleeko listoituksesta hyvä. Kattolistojen kanssa oli ongelmia, koska tila ei missään nimessä ole suorakulmainen, mutta kyllä niistäkin kelvolliset tuli.

Ikkunoiden ja ovien smyygien kanssa meni tovi näperrellessä, mutta lopputulos oli erinomainen.

Joka kerta yllätymme uudelleen, miten suuren muutoksen listat tuovat remontoituun huoneeseen.

Päivä 9

Halusimme kuistista tilan, jossa voimme nauttia pihasta silloinkin kun sää ei sovellu ulkona istuskeluun. Paikan, jossa voi lueskella kirjaa, nukkua päiväunia ja juoda vaikka teetä. Toiveena oli saada koko huoneen pituinen sohva ja pieni pöytä. Lopulta Pinterestistä löytyi sattumalta edellisenä iltana kuva, josta saimme idean toteutukselle. Ei mitään raskasta kiinteää rakennelmaa, vaan kevyt laveri patjalla. Ei kun Bauhaussiin ja kolmella kympillä 2×4:sta auton perään.

Sohvan runko oli alunperin tarkoitus maalata tummaksi, mutta lopulta totesin, että tämä puinen on oikeastaan paljon parempi. Peili, matto ja pöytä olivat jääneet paikkaa vaille muualta talosta ja niin huone tuli sisustettua kuin itsestään.

Päivä 10

Projekti pikakelauksena:

This slideshow requires JavaScript.

Valmista.

07 - valmis 02.jpg

Kuistin valmistuttua tuntuu, että siitä tuli meidän lempihuoneemme. Aamukahvit, iltapäiväteet, päiväunet ja iltaskumpat on nautittu kuistilla jo moneen otteeseen. Syysiltoja, kuumia juomia ja kynttilänvaloa odotellessa.

-Anu ja Matti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s